Americkí výrobcovia bravčového mäsa bojujú proti animal welfare

Výrobcovia mäsa podali žaloby v reakcii na nový zákon, ktorého cieľom je poskytnúť farmovým zvieratám viac priestoru.
Americký odvolací súd zamietol návrh gigantov mäsového priemyslu, ktorý požaduje uvoľnenejšie zákony o dobrých životných podmienkach zvierat. Bravčové spoločnosti bojujú najmä s kalifornskou legislatívou, ktorá od nich bude vyžadovať, aby dali viac priestoru gravidným ošípaným z farmových chovov a prasniciam, ktoré nedávno porodili.
Návrh 12
Kalifornské schválené opatrenie pre dobré životné podmienky zvierat, Proposition 12, sa zaoberá extrémnym uväznením v potravinárskom priemysle pre zvieratá. Vláda postupne zavádza legislatívu. V januári 2020 vstúpil do platnosti zákon, ktorý vyžaduje, aby mali sliepky aspoň jednu štvorcovú stopu priestoru. Podobne farmári musia teraz dať teľatám chovaným pre teľacie mäso priestor 43 štvorcových stôp.
Ďalej, všetky kalifornské sliepky nosníc musia byť do roku 2023 bez klietok. Asi 30 percent priemyslu je v súčasnosti bez klietok. Výrobcovia vajec rozhodnutie podľa Josha Balka do značnej miery akceptujú. Balk je viceprezidentom pre ochranu hospodárskych zvierat v Humane Society of the United States (HSUS).
"Namiesto toho, aby bojovali s nevyhnutným, prijímajú chov bez klietok ako obchodný model," povedal pre Civil Eats . Rozhodnutie, ktoré sa má čoskoro implementovať, však vyvolalo v bravčovom priemysle rozruch.
Od januára 2022 musia výrobcovia bravčového mäsa poskytnúť chovným ošípaným priestor najmenej 24 štvorcových stôp (alebo asi 2,2 štvorcových metrov). Podľa agentúry AP súčasné štandardy bravčového priemyslu dosahujú 16 stôp štvorcových na jedno prasa . Bravčový priemysel reagoval podaním žalôb, ktoré boli zatiaľ neúčinné.
Výrobcovia bravčového mäsa sa odolali
Väčšina voličov (dve tretiny) podporila návrh, ktorého cieľom je zlepšiť životné podmienky zvierat. Michael Formica, poradca NPPC a asistent viceprezidenta pre vnútorné záležitosti, tomu však neverí.
"Požiadavka návrhu 12 na 24 stôp je ľubovoľná, nemá žiadnu vedeckú podporu a nezlepší životné podmienky zvierat ," povedal pre Civil Eats .

Podľa NPPC menej ako 1 percento výrobcov bravčového mäsa v USA dodržiava návrh 12. Je to relevantné, pretože nová legislatíva sa netýka iba kalifornských výrobcov; taktiež sa v ňom uvádza, že žiadny výrobca nemôže v Kalifornii podnikať, pokiaľ nevyhovuje požiadavkám na priestor.
Kalifornia neprodukuje toľko bravčového mäsa, ale spotrebuje ho veľa - asi 15 percent všetkého bravčového mäsa vyrobeného v Amerike.
Vplyv na reštaurácie
To má problém s majiteľmi kalifornských reštaurácií a obchodov s potravinami, ktoré mesačne spotrebujú zhruba 225 miliónov libier bravčového mäsa. Podľa globálnej finančnej spoločnosti Rabobank medzitým farmy v Kalifornii produkujú iba 45 miliónov libier.
Problémy s ponukou a dopytom pravdepodobne povedú k tomu, že spoločnosti zvýšia svoje ceny. Majiteľka jedenej reštaurácie Jeannie Kimová, ktorá vedie spoločnosť American American Eatery 15 rokov, hovorila s NPR o svojich obavách.
"Našim prvým predajcom je slanina, vajíčka a hash browns," povedala. "Mohlo by to byť pre nás zničujúce."
Kim, z Kórejsko-americkej soločnosti, neskôr povedala: "Viete, pracujem a žijem s veľkým počtom ázijských a hispánskych populácií v meste a ich strava pozostáva z bravčového mäsa. Bravčové mäso je obrovské v ich spotrebe. Je to skoro ako chlieb s maslom. "
Týranie zvierat v bravčovom priemysle

Skupina za práva zvierat tvrdí, že zmena je potrebná. Sara Amundson - predsedníčka Legislatívneho fondu humánnej spoločnosti - a Kitty Block - prezidentka a generálna riaditeľka HSUS - o tomto probléme napísali online
" Extrémne uväznenie hospodárskych zvierat, ktoré návrh č. 12 v Kalifornii stavia mimo zákon, spôsobuje týranie zvierat a utrpenie, ktoré nemá v žiadnom odvetví obdobu." Vajcia, sliepky a mladé teliatka sú chované v klietkach tak malých, že sa sotva pohybujú, "píše sa v ňom.
"Tieto citlivé, zvedavé zvieratá sú prakticky imobilizované v špinavých podmienkach takmer celý (krátky) život."
Dodali, že chov zvierat spoločne v malých priestoroch zvyšuje riziká pre verejné zdravie. V skutočnosti bol pomenovaný ako hlavný faktor prepuknutia zoonotických chorôb .
zdroj: plantbasednews.org