Ako môže vegánska strava pomôcť ľuďom s cukrovkou 1. typu
Rastúci počet výskumov ukázal, že rastlinná strava môže pomôcť znížiť riziko vzniku a dokonca zvrátiť cukrovku 2. typu.
Podľa mnohých odborníkov môže byť rastlinná strava prospešná aj pre ľudí s cukrovkou 1. typu.
Začiatkom tohto roka jedna štúdia Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), publikovaná v časopise Clinical Diabetes , zistila, že dodržiavanie stravy bohatej na rastlinné potraviny môže pomôcť ľuďom s cukrovkou 1. typu zvládnuť ich stav. Tu je viac o štúdii – navyše sme hovorili s odborníkom, ktorý často pracuje s pacientmi s diabetom 1. typu, aby sme presne zistili, prečo môže byť rastlinná strava prospešná pre mnohých ľudí s týmto ochorením.
Rastlinná strava a diabetes 1. typu: štúdia PCRM
Hoci sú diabetes typu 1 a typu 2 podobné , sú dve odlišné stavy s rôznymi základnými príčinami a charakteristikami. Diabetes 2. typu je primárne charakterizovaný inzulínovou rezistenciou – bunky tela sa stávajú odolnými voči účinkom inzulínu a pankreas postupne stráca schopnosť produkovať dostatok inzulínu, aby túto rezistenciu prekonal. Diabetes 1. typu je však autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém omylom napadne a zničí beta bunky v pankrease produkujúce inzulín.
Viaceré štúdie dospeli k záveru, že rastlinná strava môže pomôcť pri prevencii, zvládaní a dokonca zvrátení cukrovky 2. typu; zatiaľ sa však neuskutočnilo toľko výskumov, či by konzumácia prevažne rastlinných potravín mohla prospieť ľuďom s cukrovkou 1. typu.
"Vzhľadom na to, že náklady na inzulín zostávajú mnohým problémom, náš prelomový výskum ukazuje, že nízkotučná vegánska strava, ktorá neobmedzuje sacharidy, môže byť receptom na zníženie potreby inzulínu, riadenie hladiny cukru v krvi a zlepšenie zdravia srdca u ľudí s diabetes 1. typu," povedala MUDr. Hana Kahleová, PhD, vedúca autorka štúdie a riaditeľka klinického výskumu PCRM.
Štúdia PCRM, ktorá bola zverejnená v marci, však zistila, že rastlinná strava môže potenciálne pomôcť ľuďom s cukrovkou 1. typu. Štúdia medzi svojimi zisteniami dospela k záveru, že nízkotučná rastlinná strava by mohla pomôcť znížiť množstvo inzulínu, ktoré ľudia s cukrovkou 1. typu potrebujú, o 28 percent. Môže tiež zvýšiť citlivosť na inzulín (čo v podstate znamená, ako dobre telo reaguje na inzulín) o 127 percent a znížiť celkový LDL cholesterol. To by zase mohlo pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, ktoré je vyššie u ľudí s cukrovkou 1. typu.
Je pozoruhodné, že účastníci štúdie nemali žiadne kalorické alebo sacharidové limity. Ľudia s cukrovkou 1. typu často venujú veľkú pozornosť príjmu sacharidov, pretože sacharidy majú priamy vplyv na hladinu cukru v krvi. Keď hladina cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 1. typu klesne príliš nízko, môže to viesť k hypoglykémii, ktorá zahŕňa príznaky ako nevoľnosť a rozmazané videnie alebo dokonca neuroglykopéniu, ktorá môže viesť k strate vedomia.
Rastlinná strava môže pomôcť ľuďom s cukrovkou 1. typu, tvrdí dietológ
Rozprávali sme sa s dietológom pre zdravie obličiek Melanie Betz MS, RD, CSR, FAND, ktorá často pracuje s ľuďmi s cukrovkou 1. typu v dôsledku prepojenia medzi cukrovkou 1. typu a ochorením obličiek, aby sme sa dozvedeli viac o tom, prečo by rastlinná strava mohla pomôcť niektorým so stavom. Ak však trpíte cukrovkou 1. typu, je dôležité, aby ste sa pred akýmikoľvek zásadnými zmenami vo svojej strave porozprávali s lekárom.
1 Je bohatá na vlákninu
"Jednou z najväčších výhod rastlinnej stravy je vláknina ," hovorí Betz. "Vláknina sa nachádza výlučne v rastlinných potravinách. Strava bohatá na vlákninu pomáha spomaliť vstrebávanie glukózy v črevách a pomáha predchádzať veľkým skokom cukru v krvi po jedle. To môže skutočne pomôcť udržať hladinu cukru v krvi konzistentnú počas celého dňa."
2 Môže pomôcť kontrolovať zápal
"Aj keď zvyčajne myslíme na zápal súvisiaci s cukrovkou 2. typu, je dôležité pomôcť predchádzať alebo kontrolovať zápal aj pri cukrovke 1. typu," vysvetľuje Betz. "Vysoká hladina glukózy v krvi spôsobuje zápal a zápal môže zhoršiť hladinu glukózy v krvi. Je to začarovaný kruh!"
"Ovocie a zelenina sú kľúčové pre každého, kto pomôže kontrolovať zápal," poznamenala. "Sú nabité antioxidantmi, fytochemikáliami a vitamínmi a minerálmi proti zápalu. Ak sa vegánska strava robí správne, bude bohatá na všetky tieto veci, aby pomohla kontrolovať zápal pri cukrovke 1.
3 Je nabitá zdravými zdrojmi bielkovín
"Proteín je obzvlášť dôležitý pre vegánsku stravu pre diabetes 1. typu," poznamenáva Betz. "Hoci je absolútne možné získať dostatok bielkovín na vegánskej strave pri cukrovke, ľudia musia byť pozornejší a usilovnejší, aby do všetkých jedál a občerstvenia zaradili aspoň jedno jedlo s vyšším obsahom bielkovín. Konzumácia dostatočného množstva bielkovín môže tiež pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi. Fazuľa, orechy a orechové maslá, semená, šošovica a tofu sú úžasné rastlinné zdroje bielkovín pre diabetes 1.
4 Je bohatá na celé potraviny
"Mojou najlepšou radou pri dodržiavaní akejkoľvek rastlinnej stravy je skutočne zdokonaliť sa v plnohodnotných rastlinných potravinách ," hovorí Betz. "Výhody vegánskej alebo rastlinnej stravy skutočne vyplývajú z konzumácie veľkého množstva celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny a celozrnných rastlinných bielkovín, ako sú fazuľa, orechy, semená a šošovica. Absolútne môže existovať miesto pre spracované rastlinné alternatívy mäsa, ako sú mäsové výrobky Beyond Meat alebo Impossible Foods . V ideálnom prípade sa však chceme zamerať na viac takýchto celorastlinných vegánskych možností."
5 Rastlinné jedlo je zdravé a dostupné
"Ďalším kľúčom k zdravému stravovaniu s diabetom 1. typu je dôsledné stravovanie počas dňa," hovorí Betz. "Väčšina ľudí by sa mala zamerať na tri jedlá a dve až tri malé občerstvenie, aby sa zabránilo veľkým skokom cukru v krvi a aby sa hladina cukru v krvi ustálila. Zahrňte veľa pochutín, ako sú orechy, jablká a arašidové maslo, rastlinný jogurt a bobuľové ovocie alebo celozrnné krekry a ovocie."
zdroj: vegnews.com