Nová štúdia: Aby ľudstvo prežilo, musí klesnúť spotreba mäsa o 75%

31.05.2022

Ak neznížime spotrebu mäsa aspoň o 75 %, naša planéta nás nebude môcť v budúcnosti živiť. Vyplýva to z novej štúdie vykonanej Univerzitou v Bonne v Nemecku.

Vedci z Bonnu zhodnotili dôsledky, ktoré má konzumácia mäsa pri súčasných sadzbách na životné prostredie a klimatické zmeny. Pozreli si aj zdravotné a ekonomické účinky a výsledky boli dosť desivé. "Ak by všetci ľudia skonzumovali toľko mäsa ako Európania alebo Severoameričania, určite by sme nedosiahli medzinárodné klimatické ciele a mnohé ekosystémy by skolabovali," uviedol spoluautor štúdie prof. Dr. Matin Qaim vo vyhlásení. 

Potravinová bezpečnosť = nejesť zvieratá

Ako sa uvádza v štúdii , priemerný občan EÚ v súčasnosti skonzumuje 80 kíl mäsa ročne, zatiaľ čo priemerný občan USA skonzumuje za rovnaké časové obdobie približne 124 kíl. Závery štúdie sú zamerané najmä na bohatšie krajiny sveta, kde je spotreba mäsa neudržateľne vysoká.

"Potrebujeme preto výrazne znížiť spotrebu mäsa, ideálne na 20 kilogramov alebo menej ročne," pokračoval Qaim. "Vojna na Ukrajine a výsledný nedostatok na medzinárodných trhoch s obilninami tiež podčiarkujú, že zvieratám by sa malo kŕmiť menej obilnín, aby sa podporila potravinová bezpečnosť."

V súčasnosti sa asi polovica všetkých obilnín vyprodukovaných na celom svete používa ako krmivo pre zvieratá , ale zvieratá premieňajú iba časť kalórií, ktoré skrmujú, na mäso . To tiež znamená, že produkcia mäsa si vyžaduje veľkú plochu pôdy , ktorá by sa inak dala využiť na pestovanie udržateľnejších plodín. 

Veľa mäsa znamená veľa metánu

Podľa výskumu v niektorých chudobnejších regiónoch sveta môžu byť zvieratá najlepším a niekedy jediným zdrojom kvalitných bielkovín, no spotreba mäsa v týchto oblastiach je aj tak nízka, a preto tieto regióny nie sú skutočne súčasťou naliehavého globálneho problému. .

Metán je, samozrejme, ďalším veľkým problémom, pokiaľ ide o poľnohospodárstvo. Podľa nedávnej správy IPPC ( The Intergovernmental Panel on Climate Change ) sa emisie metánu musia do roku 2030 znížiť o 33 %, aby mal svet nejakú šancu zvrátiť súčasnú klimatickú situáciu. Hospodárske zvieratá sú zodpovedné za približne 44 % metánu , ktorý sa v súčasnosti uvoľňuje do atmosféry.

Zvyšovanie daní na mäso?

Čo sa teda dá robiť? Podľa Qaima by vlády mali zvážiť výrazné zvýšenie daní na živočíšne produkty. "To je určite nepopulárne, najmä preto, že desať- alebo dvadsaťpercentný príplatok by asi nestačil, ak by to malo mať riadiaci efekt," hovorí. "Mäso má však vysoké environmentálne náklady, ktoré sa neodrážajú v súčasných cenách. Bolo by úplne rozumné a spravodlivé, aby sa spotrebitelia podieľali na týchto nákladoch viac.

Na druhej strane, nedávny výskum, ktorý uskutočnila spoločnosť Veylinx v USA, ukázal, že myšlienka zvýšenia daní na mäsové výrobky možno nie je až taká nepopulárna. 37 % účastníkov uviedlo, že by podporili dodatočnú 10 % daň z mäsa na zníženie spotreby. Mladšia generácia môže byť ešte ochotnejšia priplatiť si za mäso, pričom 63 % účastníkov Gen Z túto myšlienku podporuje.

zdroj: simplehappykitchen.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky