5 Vecí, ktoré sa stanú s vašim telom, keď prestanete jesť mäso

Podľa prieskumu z roku 2016 British Social Attitudes takmer tretina Britov znížila spotrebu mäsa. (stalo sa tak po upozornení WHO, na spojitosť medzi konzumáciou mäsa a zvýšeným rizikom rakoviny)
Podľa prieskumu verejnej mienky 29 percent ľudí znížilo za posledný rok konzumáciu mäsa, deväť percent uviedlo, že uvažuje o znížení príjmu mäsa alebo o úplnom vylúčení tohto mäsa, a asi tri percentá už boli vegetariáni alebo vegáni.
Sľub, že sa zbavíte steakov a hamburgerov v prospech vegetariánskeho životného štýlu, vám možno prebehlo hlavou z etických dôvodov alebo z obáv dopadu červeného mäsa na zdravie. Čo sa teda vlastne stane s vašim telom, keď prestanete jesť mäso?
1. Schudnete
Tím na Lekárskej fakulte Univerzity Georgea Washingtona vo Washingtone v USA sa nedávno pokúsil presne určiť, koľko váhy človek stratí, ak prejde z všežravca na vegetariána.
Výskum , ktorý preskúmal predchádzajúce štúdie a bol publikovaný v časopise Journal of Academy of Nutrition and Dietetics ukázal, že účastníci ktorý vyradili mäso z ich diéty, stratili okolo 4,5 kilogramu v priemere bez sledovania ich príjmu kalórií alebo zvýšenia pohybovej aktivity.
"Posolstvom je to, že rastlinná strava vám môže pomôcť schudnúť bez počítania kalórií a bez toho, aby ste zvýšili svoju cvičebnú rutinu," hovorí Neal Barnard, MD, hlavný autor štúdie a docent medicíny na Univerzite George, Washingtonská univerzita.
2. Vaše črevné baktérie sa zmenia
Hovorí sa, že ste to, čo jete, a to sa týka vášho tráviaceho systému rovnako ako akejkoľvek inej časti tela. Štúdia z roku 2014, ktorá skúmala rozdiel medzi črevnými baktériami nájdenými u všežravcov, vegánov a vegetariánov, našla rozdiely vo všetkých troch.
Najväčšie rozdiely však boli medzi všežravcami a vegánmi - ktorí nekonzumujú žiadne živočíšne produkty. Vedci z City University v New Yorku zistili, že vegáni majú ochrannejší druh črevných baktérií.
3. Mohli by ste mať nedostatok živín
Vyvážená vegetariánska alebo vegánska strava môže poskytnúť dostatok živín pri dostatočnom plánovaní. Podľa NHS však môže byť ťažšie získať dostatok železa, vitamínu D a vitamínu B12 .
Preto odporúča jesť dostatok strukovín, ako sú fazuľa a šošovica, orechy, ovocie, tmavozelená zelenina, celozrnné výrobky a obilniny, aby mali dostatok živín. Hoci sa vitamín B 12 pridáva čoraz častejšie do vegánskych produktov, stále je nutná jeho suplementácia.
4. Vaše riziko vzniku rakoviny by mohlo klesnúť
Správa Svetovej zdravotníckej organizácie klasifikovala spracované mäso ako karcinogénne, a tak sa produkty ako slanina a saláma kategorizovali spolu s formaldehydom, gama žiarením a cigaretami. Červené mäso bolo tiež označené ako "pravdepodobne" s vlastnosťami spôsobujúcimi rakovinu.
Konzumácia iba 50 g porcie spracovaného mäsa - alebo dvoch plátkov slaniny denne - zvyšuje riziko rakoviny čriev o 18 percent, uzavreli odborníci. Aj keď to znie ako výrazný nárast, 18-percentné zvýšenie rizika rakoviny čriev, na ktoré vedci IARC varovali, je zo základnej úrovne, že asi 6 zo 100 ľudí vo Veľkej Británii dostane rakovinu čriev.
NHS uvádza : "Konkrétnejšie, vyšší príjem červeného mäsa, najmä spracovaného mäsa, bol spojený s určitými druhmi rakoviny, najmä s rakovinou čriev."
5. Mäso... ako aj vaša šanca na ochorenie srdca
Vedci nedávno zistili, že červené mäso súvisí s ochorením srdca. Štúdia, ktorú uskutočnil Lerner Research Institute v USA, ukázala, že karnitín, živina nachádzajúca sa v potravinách, predstavuje množinu reakcií črevných mikróbov, ktoré prispievajú k rozvoju srdcových chorôb.
"Toto prispieva k rastúcemu množstvu údajov posilňujúcich spojenie medzi červeným mäsom, požitím karnitínu a vývojom srdcových chorôb," uviedol vedúci autor Stanley Hazen, MD, PhD, podpredseda translačného výskumu pre Lernerov výskumný ústav a vedúci sekcie preventívnej kardiológie & Rehabilitácie, podľa správy Cleveland Health Clinic.
zdroj: independent.co.uk