1 plátok slaniny za deň zvyšuje riziko demencie o 44%

Nová štúdia ukazuje, že konzumácia spracovaného mäsa, ako sú klobásy, slanina a hamburgery, by mohla dramaticky zvýšiť riziko vzniku demencie.
Zistenia naznačujú, že konzumácia iba jedného plátku slaniny denne, môže zvýšiť vaše šance na rozvoj choroby o ohromujúcich 44 percent.
Vedci uskutočňujúci štúdiu tiež zistili, že konzumácia nespracovaného mäsa vrátane hovädzieho, bravčového a teľacieho mäsa môže chrániť pred demenciou.
V štúdii mali ľudia, ktorí konzumovali 25 g denne spracovaného mäsa, o 44% väčšiu šancu na rozvinutie tohto stavu, ale u tých, ktorí konzumovali 50 g denne nespracovaného mäsa, bola takmer o 20 percent nižšia pravdepodobnosť vzniku demencie.
Výskum, ktorý uskutočnila univerzita v Leedsi, skúmal potenciálne prepojenie medzi konzumáciou mäsa a rozvojom demencie pomocou údajov od 500 000 ľudí.
Profesorka Janet Cade, ktorá dohliadala na výskum, povedala: "Všetko, čo môžeme urobiť pre preskúmanie potenciálnych rizikových faktorov demencie, nám môže pomôcť znížiť mieru tohto oslabujúceho stavu.
"Táto analýza je prvým krokom k pochopeniu, či by to, čo jeme, mohlo ovplyvniť toto riziko." Vedci skúmali súvislosti medzi konzumáciou rôznych druhov mäsa a rizikom demencie.
Tím študoval údaje z britskej databázy Biobank obsahujúce genetické a zdravotné informácie od pol milióna Britov vo veku od 40 do 69 rokov medzi rokmi 2006 a 2010.
To zahŕňalo aj to, ako často si ľudia pochutnávali na rôznych druhoch mäsa, so šiestimi možnosťami, a to nikdy, raz alebo viackrát denne. Vegetariánska a vegánska strava sa osobitne neskúmala, štúdia však zahŕňala ľudí, ktorí sa vyhýbali červenému mäsu. V priemere za osem rokov sa objavilo takmer 2 900 prípadov demencie.
Toto sa prejavilo u ľudí, ktorí boli vo všeobecnosti starší, ekonomicky chudobnejší, menej vzdelaní, s väčšou pravdepodobnosťou fajčenia, menej fyzicky aktívni, s vyššou pravdepodobnosťou anamnézou mozgovej príhody a rodinnou demenciou.
Bolo to tiež vidieť u ľudí, ktorí s väčšou pravdepodobnosťou nosia gén súvisiaci s demenciou nazývaný gén APOE, vysvetlil tím. V štúdii diagnostikovali demenciu viac mužov ako žien.
Profesor Cade uviedol: "U niektorých ľudí bola trikrát až šesťkrát vyššia pravdepodobnosť vzniku demencie v dôsledku dobre zavedených genetických faktorov, ale zistenia naznačujú, že riziká spojené s konzumáciou spracovaného mäsa boli rovnaké bez ohľadu na to, či bol človek geneticky náchylný na rozvoj choroby.
"U tých, ktorí konzumovali väčšie množstvo spracovaného mäsa, boli častejšie muži, menej vzdelaní, fajčiari, obézni alebo obézni, mali nižší príjem zeleniny a ovocia a vyšší príjem energie, bielkovín a tukov vrátane nasýtených tukov."
Konzumácia mäsa bola predtým spojená s rizikom demencie, predpokladá sa však, že ide o prvú rozsiahlu štúdiu účastníkov, ktorá sa zamerala na skúmanie súvislosti medzi konkrétnymi druhmi a množstvami mäsa a rizikom vzniku ochorenia.
Vedúci výskumný pracovník Huifeng Zhang, doktorand na univerzite v Leedse, uviedol: "Celosvetovo prevalencia demencie rastie a môže hrať úlohu aj strava ako modifikovateľný faktor.
"Náš výskum prispieva k množeniu dôkazov, ktoré spájajú konzumáciu spracovaného mäsa so zvýšeným rizikom radu neprenosných chorôb."

Na celom svete existuje asi 50 miliónov prípadov demencie a každý rok je diagnostikovaných asi desať miliónov nových prípadov.
Alzheimerova choroba predstavuje 50 až 70 percent prípadov a vaskulárna demencia okolo 25 percent. Jeho vývoj a progresia sú spojené s genetickými aj environmentálnymi faktormi vrátane stravovania a životného štýlu.
Pani Zhang dodala: "Je potrebné ďalšie potvrdenie, ale smer účinku súvisí so súčasnými usmerneniami o zdravej výžive, čo naznačuje, že nižší príjem nespracovaného červeného mäsa by mohol byť prospešný pre zdravie."
Výkonný dekan medicíny na univerzite v Exeteri, ktorý sa štúdie nezúčastnil, uviedol, že štúdia bola dôležitým prvým krokom, ale bola príliš malá na to, aby mohla sama interpretovať výsledky.
Pre Sunday Times uviedol: "Z tohto výskumu by sme nemali vychádzať z toho, že jeden slaninový plátok denne zvyšuje vaše riziko demencie o 44% - v takejto štúdii to jednoducho nie je možné preukázať."
Zistenia boli zverejnené v časopise American Journal of Clinical Nutrition Monday.
zdroj: dailymail.co.uk