"A včelaři nebudou mít co žrát" Reálny med bez včiel sa začína predávať v Európe
Skutočný med MeliBio vyrobený bez včiel prichádza do 75 000 európskych obchodov. Med bez včiel ktorý je vyrobený mikrobiálnou fermentáciou, bude v Európe uvedený na trh začiatkom budúceho roka.
Európski spotrebitelia si čoskoro budú môcť dopriať skutočný med bez toho, aby využívali jedinú včelu. Je to preto , že MeliBio , startup so sídlom v Kalifornii, ktorý predstavil prvý skutočný med na svete vyrobený bez použitia včiel, nedávno oznámil partnerstvo s Narayan Foods, najväčším európskym výrobcom organických a udržateľných rastlinných potravín.
Vďaka partnerstvu bude MeliBio dostupné v 75 000 európskych obchodoch od roku 2023 pod značkou Better Foodie od Narayan Foods.
"Ako platforma pre inovácie potravín Narayan Foods neustále hľadá nové udržateľné produkty, ktoré by spôsobili revolúciu na trhu," hovorí Mario Brumat, zakladateľ a generálny riaditeľ Narayan Foods. "Len tým, že sme ochutnali neuveriteľný med MeliBio na rastlinnej báze, vedeli sme, že sme objavili inováciu, ktorá zanechá výraznú stopu v tomto odvetví. Sme nadšení, že môžeme do každej európskej domácnosti priniesť prvý rastlinný med na svete a stať sa novým obľúbeným sladidlom."
Európski spotrebitelia môžu očakávať, že budúci rok nájdu v obchodoch vegánsky med MeliBio , pričom jeho zavádzanie sa očakáva už v prvom štvrťroku.
Táto správa prichádza práve vtedy, keď startup pridá ďalších 2,2 milióna dolárov v investíciách od nových a existujúcich investorov. Medzi nových investorov patrí nadácia The Greenbaum Foundation vedená Jimom Greenbaumom, výkonným producentom úspešných vegánskych dokumentárnych filmov The Game Changes a Seaspiracy .
MeliBio vyrába skutočný med bez včiel
Spoločnosť MeliBio, založená v roku 2020, využíva patentovanú technológiu a mikrobiálnu fermentáciu na vytvorenie skutočného medu z rastlín a prírodných ingrediencií, čím sa včely vylučujú z rovnice. Konečný produkt, Med bez včiel, má nielen rovnaký vzhľad a chuť ako med, ale tiež sa môže pochváliť rovnakými zdravotnými výhodami.
Vyradením včiel z komerčnej produkcie medu MeliBio dláždi cestu k šetrnejšiemu rastlinnému potravinovému systému, ktorý sa nespolieha na vykorisťovanie zvierat.
Pri tradičnej komerčnej výrobe medu sa včely využívajú pre svoju schopnosť opeľovať a v konečnom dôsledku trpia množstvom zdravotných komplikácií.
V prírode včely vytvárajú med zbieraním nektáru z kvitnúcich rastlín. Potom, čo včely prelietajú z rastliny na rastlinu, aby zbierali nektár, letia späť do svojich úľov, kde vyvracajú cukrovú látku, znižujú jej obsah vody, a tak vytvárajú med. Tento med je v konečnom dôsledku zdrojom výživy pre včely a je hlavným zdrojom uhľohydrátov hmyzu.
Pri komerčnej výrobe medu sú však včely ochudobnené o med, ktorý tak usilovne vytvárajú. Namiesto zberu nektáru z rôznych kvitnúcich rastlín sa včely prepravujú do oblastí, kde sú schopné spotrebovať iba mononutrienty z jedinej plodiny. Sú vystavené pesticídom, už nie sú v hibernácii a namiesto toho, aby sa spoliehali na med ako živiny, sú kŕmené cukrovou vodou - látkou bez živín.
Okrem vystavenia pesticídom trpia včely aj chorobou krídel v dôsledku selektívneho chovu.
Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ MeliBio Darko Mandich, ktorý predtým pracoval v srbskom včelárskom priemysle, je oboznámený s dôsledkami komerčnej výroby medu a teraz pracuje na úplnej zmene tohto odvetvia.
"Nie som hrdý na veci, ktoré som včelám urobil vo svojich bývalých funkciách, ale som šťastný, že ako odborník v tomto odvetví viem, ako zmeniť toto zastarané odvetvie," povedal Mandich predtým pre VegNews.
Nadchádzajúce európske uvedenie MeliBio je len posledným krokom v misii generálneho riaditeľa transformovať odvetvie.
"S veľkým nadšením prinášam do Európy náš inovatívny rastlinný med MeliBio. Sme hrdí na to, že môžeme spolupracovať s Narayan Foods, jedným z najrešpektovanejších európskych výrobcov udržateľných potravín, aby sme mohli priniesť naše chutné a udržateľné produkty Európanom kdekoľvek," hovorí Mandich vo vyhlásení.
Med bez včiel zmení svet
Napriek tomu, že MeliBio bol spustený len pred dvoma rokmi, už robí významné pokroky a zbiera ocenenia.
Len minulý rok si Med bez včiel vyslúžil špeciálne uznanie v prestížnom zozname 100 najlepších vynálezov roku 2021 časopisu TIME . A tento rok bol med bez včiel zaradený do SIAL Innovation Selection 2022, prestížneho ocenenia za inováciu potravín v Európe.
Okrem ocenení MeliBio pomáha populáciám divých včiel prosperovať tým, že v konečnom dôsledku znižuje ľudskú závislosť od včiel.
Včely medonosné, ktoré boli domestikované na komerčnú produkciu medu, sú neuveriteľne prispôsobivé a dokážu zbierať nektár z množstva kvitnúcich rastlín. O divých včelách je však známe, že zbierajú peľ z veľmi úzkych súprav rastlín. Keď včely medonosné a divé včely súťažia o peľ, tieto trpia a v dôsledku toho trpia aj rastliny a vegetácia, ktoré sa spoliehajú na tieto voľne žijúce populácie.
S množstvom zdravých a rozmanitých druhov včiel môžu ekosystémy prosperovať. MeliBio tým, že znižuje závislosť ľudí od včiel medonosných, dláždi cestu k zdravším, početnejším populáciám včiel a prosperujúcim ekosystémom.
zdroj: vegnews.com