67% Juhoafričanov chce vyskúšať mäso z rastlín

Podľa výskumu vedcov sa väčšina Juhoafričanov zdá byť "pripravená prijať" alternatívy mäsa.
Nový výskum odhalil široké akceptovanie rastlinného a kultivovaného mäsa spotrebiteľmi v Južnej Afrike. Na výskume spolupracovali Credence Institute so sídlom v Južnej Afrike a North Mountain Consulting Group so sídlom v USA. Zistenia boli publikované v recenzovanom časopise Frontiers in Sustainable Food Systems .
Štúdia zahŕňa 1 087 účastníkov vo veku 18-61 rokov. Je to "národne reprezentatívny" vek, pohlavie, príjem a rasa, uviedol Credence Institute. Respondentov sa pýtali na svoje názory na alternatívy mäsa - vrátane kultivovaného mäsa, formy bunkového poľnohospodárstva.
Väčšina (67 percent) uviedla, že je "veľmi pravdepodobné", že vyskúšajú mäso na rastlinnej báze. Päťdesiatdeväť percent uviedlo, že je veľmi pravdepodobné, že si ho kúpia. A takmer tretina (31 percent) by za to veľmi pravdepodobne zaplatila viac. Postoje účastníkov k kultivovanému mäsu, niekedy nazývanému aj mäso bez porážky, sú tiež do značnej miery pozitívne.
Šesťdesiat percent sa s veľkou pravdepodobnosťou pokúsi a niečo viac ako polovica (53 percent) s vysokou pravdepodobnosťou nakúpi kultivované mäso. Opäť platí, že približne tretina (30 percent) s vysokou pravdepodobnosťou ochotne zaplatí viac za alternatívu mäsa. Spotrebitelia vo všeobecnosti uviedli, že svoje výdavky rozdelia rovnomerne na mäso z rastlín, kultivované mäso a mäso zo zvierat, len čo budú k dispozícii.

Kto má záujem o alternatívy mäsa?
V štúdii mladých ľudí najviac zaujímal odklon od živočíšnych produktov. Mileniáli a narodení bez slobody (ľudia, ktorí sa narodili alebo vyrastali po ére apartheidu v Južnej Afrike) si s najväčšou pravdepodobnosťou vyskúšajú a kúpia alternatívy mäsa.
Podľa vedcov je však najlepším ukazovateľom zámeru nákupu, či je respondent s touto technológiou oboznámený. Vedci ďalej zistili, že jednotlivci, ktorí sa najviac zaujímajú o miestnu potravinovú bezpečnosť, zdravie a životné prostredie, častejšie kupujú alternatívy k mäsu.
"Prechod na alternatívne proteíny, ako je rastlinné a kultivované mäso, môže byť jednou z našich najlepších dostupných stratégií na zlepšenie životného prostredia, verejného zdravia a života zvierat," uviedol vo vyhlásení spoluzakladateľ Credence Institute Ludwig Raal.
"Skutočnosť, že väčšina Juhoafričanov sa zdá byť pripravená prijať tieto výrobky, ma napĺňa nádejou." Doktorka Keri Szejda, hlavná autorka štúdie, uviedla, že tieto produkty ponúkajú nové príležitosti na uspokojenie dopytu po bielkovinách.
"Naše zistenia naznačujú, že rastlinné aj kultivované mäsové výrobky by mohli ponúknuť životaschopné trhové cesty k zdravším, udržateľnejším a spravodlivejším dodávkam bielkovín v Južnej Afrike a ďalších rozvíjajúcich sa a rozvojových krajinách," povedal Szejda.
"V priemere si spotrebitelia predstavujú alternatívne bielkoviny, ktoré budú tvoriť asi dve tretiny ich spotreby mäsa, akonáhle budú výrobky široko dostupné, a mladšie generácie sú obzvlášť otvorené týmto novým technológiám."
zdroj: plantbasednews.org