42 % ľudí na svete verí, že do roku 2032 mäso nahradia rastlinné potraviny
Rastlinná strava je na vzostupe vo všetkých regiónoch sveta a spotrebitelia si čoraz viac uvedomujú súvislosť medzi zmenou klímy a výberom potravín.
Nový spotrebiteľský prieskum zistil, že štyria z 10 spotrebiteľov na celom svete si myslia, že väčšina ľudí sa v nasledujúcom desaťročí zbaví mäsa v prospech rastlinných potravín. Štúdiu uskutočnila spoločnosť GlobeScan a EAT , vedecky založená nezisková organizácia zameraná na transformáciu globálneho potravinového systému.
Skúmali takmer 30 000 spotrebiteľov na 31 trhoch po celom svete v oblasti poskytovania zdravých, udržateľných a spravodlivých potravín. Výsledky boli prezentované v druhom vydaní série Zrnká pravdy .
Medzi kľúčové zistenia patrí 42 % respondentov, ktorí tvrdia, že v nasledujúcich 10 rokoch bude väčšina ľudí "určite" alebo "pravdepodobne" jesť rastlinnú stravu namiesto mäsa.
Okrem toho je toto presvedčenie silnejšie u mladších ľudí, ako aj u ľudí žijúcich v Afrike a Ázii. Severoameričania a Európania sú medzitým najmenej optimistickí, pokiaľ ide o rozsiahly posun smerom k rastlinnej strave.
Rastúci záujem o rastlinné jedlá
Medzi ďalšie zistenia patrí 60 % opýtaných spotrebiteľov, ktorí tvrdia, že jedia zdravé jedlo väčšinu času alebo celý čas. 22 % uviedlo, že jedia rastlinnú alebo vegánsku stravu, čo je nárast oproti 17 % v roku 2019.
Údaje tiež zdôraznili, že rastúci počet ľudí vo všetkých vekových skupinách má záujem vyskúšať rastlinnú stravu; 40 % generácie Z, takmer polovica (43 %) mileniálov, 37 % generácie X a 28 % baby boomu prezradilo, že sa v budúcnosti zaujímajú o životný štýl založený na rastlinách.
Takmer deväť z desiatich spotrebiteľov (89 %) opýtaných uviedlo, že uprednostňujú nákup ekologicky zdravých a zodpovedných potravín. Dve tretiny (64 %) z nich uviedli, že sú ochotné zaplatiť za takéto produkty viac aj v kontexte rastúcich životných nákladov.
Radšej rastlinná strava ako žiadne jedlo
Ďalším bodom zdôrazneným v správe je neistota v zásobovaní potravinami vzhľadom na COVID-19, konflikt a zmenu klímy. Viac ako polovica spotrebiteľov (51 %) vyjadrila svoje obavy z tohto problému. V správe sa tiež uvádza, že medzi krajinami existujú značné rozdiely v úrovni obáv.
Latinská Amerika hlásila niektoré z najvyšších úrovní potravinovej neistoty v Brazílii (73 %), Kolumbii (72 %) a Peru (69 %), okrem Kene (77 %) a Talianska (64 %). Medzitým Čína (16 %), Hongkong (24 %) a Južná Kórea (28 %).
Stále málo súcitu
Dr. Gunhild Stordalen je zakladateľkou a výkonnou predsedníčkou EAT. Povedal: "Skutočnosť, že toľko ľudí na celom svete sa stále viac zaujíma o zdravé a udržateľné jedlo, je povzbudzujúcim znakom. "Pred niekoľkými rokmi by bolo nemysliteľné, aby 42 % ľudí na celom svete verilo, že rastlinné potraviny nahradia mäso v priebehu desiatich rokov."
Dodal: "Verejnosť však začína chápať stupňujúce sa klimatické a prírodné krízy a nebezpečenstvá, ktoré prináša do ich každodenného života.
Chris Coulter, generálny riaditeľ spoločnosti GlobeScan, dodal: "Rastlinná strava je na vzostupe vo všetkých regiónoch sveta a spotrebitelia si čoraz viac uvedomujú súvislosť medzi zmenou klímy a výberom potravín."
zdroj: totallyveganbuzz.com