V Izraeli sa otvára prvé zariadenie na výrobu laboratórneho mäsa na svete

29.06.2021

Spoločnosť Future Meat Technologies sa zameriava na to, aby sa jej výrobky dostali na trhy v USA do roku 2022.

Izraelský startup Future Meat Technologies otvoril prvé priemyselné zariadenie na kultiváciu mäsa. Výrobný závod so sídlom v meste Rehovot je schopný produkovať 500 kg kultivovaného mäsa denne. To je ekvivalent 5 000 hamburgerov.

Startup využíva v budúcnosti bioreaktory na kultiváciu mäsa vrátane šunky, kuracieho a jahňacieho mäsa, ako aj hovädzieho mäsa. Generálny riaditeľ spoločnosti Future Meat Technologies, Rom Kshuk, uviedol: 

"Toto otvorenie závodu predstavuje obrovský krok v ceste spoločnosti Future Meat Technologies na trh, ktorá slúži ako rozhodujúci faktor umožňujúci priniesť naše výrobky na pulty do roku 2022. "Prevádzka priemyselnej linky urýchľuje kľúčové procesy, ako sú regulácia a vývoj produktov."

Spôsob výroby

Proces spoločnosti spočíva v odobraní chránených živočíšnych buniek a ich umiestnení do bioreaktora, kde bunky neustále rastú. To si zvyčajne vyžaduje použitie zvieracieho séra, ale izraelský startup používa metódy, ktoré nevyžadujú materiál od zvierat.

Spoločnosť Future Meat Technologies tiež využíva "proces omladenia médií", ktorý efektívnejšie odstraňuje bunkový odpad. Spoločnosť tvrdí, že to prinieslo 10-krát viac výrobkov ako priemyselné normy a znížili sa výrobné náklady.

Tiež hovorí, že jeho proces využíva o 99 percent menej pôdy, produkuje o 80 percent menej emisií skleníkových plynov a o 96 percent menej sladkej vody ako bežná výroba mäsa.

Nákladovo efektívne

Laboratórny mäsový priemysel zažíva boom a očakáva sa, že do roku 2028 dosiahne 352,4 milióna dolárov. Minulý rok bolo prvé kultivované mäso po prvýkrát k dispozícii na nákup v reštaurácii v Singapure.

Náklady na výrobu sú však vysoké; prvý laboratórne vyrobený burger stál v roku 2013 produkciu 330 000 dolárov. Spoločnosti však rýchlo znižujú tieto výrobné náklady a spoločnosť Future Meat Technologies produkuje cenovú paritu rýchlejšie ako predpovede trhu.

Pri cene 4 doláre za 100 gramov spoločnosť tvrdí, že je to zatiaľ najnižšia cena za kultivované kuracie prsia. To predpovedá cena klesne ešte v najbližších 12-18 mesiacov.

Zakladateľ spoločnosti a hlavný vedecký pracovník Yaakov Nahmias uviedol: "Po preukázaní, že kultivované mäso môže dosiahnuť paritu nákladov rýchlejšie, ako trh očakával, je toto výrobné zariadenie skutočným hráčom.

"Naším cieľom je dosiahnuť, aby bolo kultivované mäso cenovo dostupné pre všetkých a aby sme zabezpečili, že vyrábame chutné jedlo, ktoré je zdravé a udržateľné, čo pomáha zabezpečiť budúcnosť budúcich generácií."

Spoločnosť Future Meat Technologies sa v súčasnosti zameriava na to, aby sa jej výrobky dostali na trhy v USA do roku 2022, a v súčasnosti skúma expanziu do niekoľkých lokalít v USA.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky