Nová štúdia: Vegánska strava zlepšuje život ľuďom s cukrovkou 1. typu

02.04.2024

Nová štúdia odhalila, že nízkotučná vegánska strava bohatá na ovocie, zeleninu, obilniny a fazuľu môže pomôcť znížiť potrebu inzulínu u ľudí postihnutých cukrovkou 1.

Podľa štúdie zmeny telesnej hmotnosti spôsobené rastlinnou stravou pomohli znížiť rezistenciu účastníkov na inzulín zlepšením citlivosti. Pozorovalo sa aj zlepšenie glykemickej kontroly alebo hladín glukózy v krvnom sére. Zistilo sa, že zlepšenia zodpovedajú zníženiu rizika srdcových ochorení u týchto pacientov, uviedla štúdia, ktorú citovala tlačová agentúra PTI.

Zatiaľ čo cukrovka 2. typu je bežnejšia, cukrovka 1. typu je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém tela napáda zdravý pankreas, čím ovplyvňuje jeho schopnosť produkovať inzulín a regulovať hladinu cukru v krvi. Pacienti preto môžu vyžadovať pravidelné injekcie inzulínu.

 "Vzhľadom na to, že náklady na inzulín zostávajú mnohým problémom, náš prelomový výskum ukazuje, že nízkotučná vegánska strava, ktorá neobmedzuje sacharidy, môže byť receptom na zníženie potreby inzulínu, riadenie hladiny cukru v krvi a zlepšenie zdravia srdca u ľudí s Diabetes 1. typu," povedala Hana Kahleová, hlavná autorka štúdie a riaditeľka klinického výskumu vo Lekárskom výbore pre zodpovednú medicínu, USA, cituje PTI. Závery štúdie boli publikované v časopise Clinical Diabetes.

V rámci štúdie výskumníci náhodne pridelili 58 dospelých s diabetom 1. typu buď do skupiny vegánov s nízkym obsahom tuku bez obmedzenia kalórií alebo sacharidov, alebo do skupiny s kontrolovanou porciou, ktorá znižuje denný príjem kalórií pre účastníkov s nadváhou a udržiava príjem sacharidov stabilný v priebehu času.

Vedci pozorovali, že tieto účinky súviseli s telesnou hmotnosťou, ktorá klesla v priemere asi o päť kilogramov. Telesná hmotnosť jedincov v skupine kontrolovanej porciou sa na druhej strane zmenila nevýznamne. Tiež spájali zlepšenú citlivosť na inzulín so zvýšeným príjmom sacharidov a vlákniny.

Výsledky podporujú predchádzajúci výskum, ktorý spája nižší príjem tukov a bielkovín so zníženými požiadavkami na inzulín a zlepšenou citlivosťou u ľudí s diabetom 1. typu, uviedli vedci, ako cituje PTI.

Zlepšenie zdravia srdca

Tím ďalej spojil tieto zlepšenia so znížením kardiovaskulárneho rizika ochorenia a smrti, o ktorých je známe, že sú vyššie u pacientov s diabetom 1. Zistili, že znížená závislosť účastníkov na externom inzulíne zodpovedá o deväť percent nižšiemu kardiovaskulárnemu riziku.

Znížené hladiny glukózy v krvnom sére zodpovedali 12 percentnému a o 9-12 percentnému zníženiu rizika srdcového infarktu a kardiovaskulárnych ochorení.

Tím tiež zistil, že celkový cholesterol v skupine nízkotučných vegánov klesol o 32,3 miligramov na deciliter (mg/dl), v porovnaní s 10,9 mg/dl v skupine s kontrolovanou porciou.

Podľa tímu výskumníkov sa LDL cholesterol alebo "zlý" cholesterol znížil v skupine vegánov o 18,6 mg/dl, čo zodpovedá takmer o 20 percent zníženému riziku závažných srdcových príhod, vrátane srdcového infarktu a mŕtvice. Tím tiež zistil, že hladiny sa významne nezmenili v skupine kontrolovanej porciou.

Autori štúdie však uznali, že na potvrdenie týchto zistení sú potrebné väčšie štúdie.

zdroj: financialexpress.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky