Nová štúdia: Vegánska strava je lacnejšia o 20% oproti karnistickej
Stredomorská strava stojí takmer o 220 dolárov ročne viac ako štandardná americká strava. Naopak vegánska strava dokáže ušetriť značné prostriedky.
Nízkotučná vegánska strava znižuje náklady na jedlo o 19 % alebo 1,80 dolára na deň v porovnaní so štandardnou americkou stravou, ktorá zahŕňala mäso, mliečne výrobky a iné živočíšne produkty, podľa nového výskumu Physicians Committee for Responsible Medicine. Štúdia publikovaná v JAMA Network Open. Štúdia tiež zistila, že stredomorská strava stojí o 60 centov viac za deň v porovnaní so štandardnou americkou stravou. Celkové náklady na potraviny boli o 25 % nižšie, 2,40 USD na deň, pri vegánskej strave v porovnaní so stredomorskou stravou.
"Keďže náklady na potraviny zostávajú tvrdohlavo vysoké, spotrebitelia by mali vymeniť mäso a mliečne výrobky za nízkotučnú vegánsku stravu založenú na ovocí, zelenine, obilninách a fazuli, aby mohli ušetriť viac ako 650 dolárov ročne na účte za potraviny v porovnaní s štandardná americká strava a viac ako 870 dolárov v porovnaní so stredomorskou stravou," hovorí Hana Kahleová, MD, PhD, vedúca autorka článku a riaditeľka klinického výskumu v Physicians Committee for Responsible Medicine. "Vegánske stravovanie neušetrí len peniaze; mohlo by to zachrániť životy tým, že pomôže vyhnúť sa alebo zlepšiť stavy, ako je obezita, cukrovka 2. typu a srdcové choroby."
Zníženie nákladov na vegánsku stravu bolo spôsobené najmä úsporou 2,90 USD za deň na mäse, 50 centov za deň na mliečnych výrobkoch a 50 centov za deň na pridaných tukoch. Tieto úspory prevážili zvýšené výdavky o 50 centov na deň na zeleninu, 30 centov na deň na obilniny a 50 centov na deň na alternatívy mäsa pri vegánskej strave.
Nový výskum je sekundárnou analýzou predchádzajúcej štúdie Physicians Committee porovnávajúcej nízkotučnú vegánsku stravu so stredomorskou stravou . Štúdia náhodne pridelila účastníkom buď nízkotučnú vegánsku stravu, ktorá pozostávala z ovocia, zeleniny, obilnín a fazule, alebo stredomorskú stravu, ktorá sa zameriavala na ovocie, zeleninu, strukoviny, ryby, nízkotučné mliečne výrobky a extra- panenský olivový olej po dobu 16 týždňov. Ani jedna skupina nemala kalorický limit. Účastníci sa potom vrátili k svojej základnej strave na štvortýždňové obdobie a potom prešli na opačnú skupinu na ďalších 16 týždňov. Štúdia zistila, že nízkotučná vegánska strava má lepšie výsledky pre hmotnosť, zloženie tela, citlivosť na inzulín a hladinu cholesterolu v porovnaní so stredomorskou stravou.
Na posúdenie nákladov na potraviny boli príjmy z diétnych záznamov účastníkov štúdie prepojené s plánom šetrných potravín Ministerstva poľnohospodárstva USA, 2021, databázou národných cien potravín, ktoré sa vypočítavajú z údajov zozbieraných pre index spotrebiteľských cien.
Predchádzajúci Physicians Committee skúmal, že náklady na potraviny sa znížia o 16 % pri nízkotučnej vegánskej strave v porovnaní so stravou, ktorá zahŕňa mäso, mliečne výrobky a iné živočíšne produkty.
zdroj: pcrm.org