Nová štúdia: Rastlinné mäso znižuje vplyv na životné prostredie o 89 %

25.11.2024

Nové hodnotenie životného cyklu mäsa na rastlinnej báze zistilo, že alternatívy mäsa majú o 89 percent nižší vplyv na životné prostredie ako tradičné bielkoviny živočíšneho pôvodu. 

Good Food Institute (GFI) a EarthShift Global vykonali hodnotenie životného cyklu (LCA) a opísali projekt ako doteraz "najkomplexnejšiu analýzu s otvoreným prístupom". LCA s certifikáciou ISO priamo porovnávala environmentálny vplyv produkcie mäsa na rastlinnej a živočíšnej báze. Hodnotil tiež vplyv alternatívnych proteínov vyrobených s použitím rôznych surovín, prísad a metód, ako napríklad hrachový proteín verzus sójový proteín.

Rastlinné mäso má v priemere o 89 percent menší vplyv na životné prostredie ako tradičné mäso vo všetkých kategóriách vplyvu. 

Okrem toho, vplyv rastlinného mäsa na životné prostredie je o 91 percent nižší ako u hovädzieho, o 88 percent nižší ako u bravčového a o 71 percent nižší ako u kuracieho.

Celkovo mäso z rastlín využíva o 79 percent menej pôdy, o 95 percent menej vody a produkuje 93 percent znečistenia vody. Efektívne alternatívy mäsa s nízkym dopadom tiež produkujú o 89 percent menej emisií skleníkových plynov (GHG) a o 89 percent menej znečistenia ovzdušia.

Rastlinné alternatívy sú udržateľnejšie a zdravšie ako mäso

Správa Food Foundation zo začiatku tohto roka tiež uviedla, že rastlinné alternatívy sú pre planétu lepšie ako ich živočíšne ekvivalenty. V správe sa uvádza, že rastlinné alternatívy majú väčšinou nižší obsah soli, cukru a nasýtených tukov.

Začiatkom novembra predstavila francúzska biotechnologická spoločnosť Bon Vivant svoju vlastnú LCA špeciálne pre presné fermentované mliečne bielkoviny, vďaka čomu sú výrazne udržateľnejšie. Bon Vivant uviedol, že precízne fermentované mliečne bielkoviny produkujú o 72 percent menej skleníkových plynov a vyžadujú o 81 percent menej vody a o 99 percent menej ornej pôdy.

Ak by rastlinné alternatívy dokázali zachytiť polovicu globálneho trhu s proteínmi, zníženie živočíšnych produktov by znížilo emisie skleníkových plynov viac ako celý sektor elektrických vozidiel.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky