Nová iniciatíva má naučiť deti na školách, aby jedli hmyz

02.06.2022

Vo Walese sa deti základných škôl zúčastňujú programov, ktoré ich naučia všetko o alternatívnych bielkovinách. 

Potraviny rastlinného pôvodu budú zahrnuté do vzdelávacích workshopov vedených výskumníkmi a učiteľmi, no ďalším kľúčovým zameraním bude jedlý hmyz. Ako rastie povedomie o environmentálnych a etických problémoch spojených s jedením mäsa, značky a vedci čoraz viac podporujú alternatívne zdroje bielkovín. 

To viedlo k rozmachu mäsových výrobkov na rastlinnej báze ( predpokladá sa, že trh do roku 2030 dosiahne viac ako 24 miliárd USD). Niektorých to však viedlo aj k tomu, aby preskúmali svet jedlého hmyzu, ktorý sa tiež považuje za udržateľné na pestovanie.

Napríklad chov cvrčkov používa o 75 percent menej oxidu uhličitého a o 50 percent menej vody ako chov hydiny. Stojí za zmienku, že jedenie hmyzu nie je novinkou. V mnohých afrických krajinách vrátane Ugandy, Zambie a Nigérie ľudia jedli hmyz po stáročia. A Mexiko, Brazília a Thajsko patria medzi niekoľko krajín, kde je konzumácia hmyzu normálna. V skutočnosti asi dve miliardy ľudí na celom svete pravidelne jedia hmyz.

Je etické jesť chrobáky?

Ale zatiaľ čo ploštice sú udržateľnejšou formou bielkovín, nie každý súhlasí s tým, že ich jedenie je etické. Niekoľko štúdií ukázalo, že hmyz má potenciál cítiť a trpieť. V roku 2016 jedna štúdia publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences napríklad naznačila, že hmyz má začiatok vedomia. Poznamenalo, že sú motivovaní subjektívnou skúsenosťou.

Ďalšia štúdia z roku 2019 zistila, že podobne ako ľudia, aj hmyz môže pociťovať chronickú bolesť.
Greg Neely, spoluautor štúdie, ktorý pracuje na univerzite v Sydney, vtedy povedal: "Po tom, čo sa zviera raz vážne zraní, sú precitlivené a snažia sa chrániť sa po zvyšok svojho života. To je trochu cool a intuitívne."

Pochopenie výroby potravín

Na novom pokuse sa zúčastňujú štyri základné školy a deti si môžu sami vyskúšať jedlý hmyz.
Jedným z účastníkov je komunitná základná škola Roch. Riaditeľ Carl Evans pre Metro povedal , že workshopy pomôžu deťom pochopiť alternatívne možnosti bielkovín.

Povedal: "Existuje dôležité prepojenie medzi našou miestnou komunitou, produkciou potravín a širšími globálnymi problémami okolo trvalo udržateľného rozvoja. Tieto problémy sú pre deti dôležité, no zároveň je ťažké im dať zmysel a často môžu byť pre ne mätúce."

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky