Mäso zvyšuje riziko srdcových chorôb, cukrovky a zápalu pľúc

09.03.2021

Britskí vedci nachádzajú súvislosť medzi pravidelným príjmom mäsa a deviatimi nerakovinovými ochoreniami.

Výskum ukázal, že konzumácia mäsa pravidelne zvyšuje riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky, zápalu pľúc a iných závažných chorôb.

Je už známe, že príjem červeného a spracovaného mäsa zvyšuje riziko diagnózy rakoviny čriev . Tieto zistenia sú však prvé, ktoré hodnotia, či je konzumácia mäsa spojená s niektorým z 25 nenádorových ochorení, ktoré najčastejšie vedú k prijatiu ľudí do nemocnice vo Veľkej Británii. 

Akademici z Oxfordskej univerzity, ktorí štúdiu publikovali, zistili, že konzumácia červeného mäsa, spracovaného mäsa a hydinového mäsa, ako je kuracie a morčacie mäso, či už samostatne alebo spolu, najmenej trikrát týždenne, súvisí s vyšším rizikom deviatich rôznych chorôb.

Ich výsledky prispievajú k množiacim sa dôkazom vedcov a Svetovej zdravotníckej organizácie, že konzumácia príliš veľkého množstva mäsa, najmä červeného a spracovaného , môže poškodiť zdravie.

Tieto nálezy, ktoré boli zverejnené v odbornom časopise BMC medicíny , sú založené na analýze zdravotných záznamov 474,985 Britov stredného veku. Vedci skúmali podrobnosti poskytované o ich strave informáciami z ich lekárskych záznamov o hospitalizáciách a tiež údajmi o úmrtnosti v priemere osem rokov. 

Štúdia dospela k záveru: "Účastníci, ktorí uvádzali pravidelnú konzumáciu mäsa (trikrát alebo viackrát týždenne), mali v priemere nepriaznivejšie zdravotné následky ako účastníci, ktorí konzumovali mäso menej pravidelne.

"Vyššia spotreba nespracovaného červeného a spracovaného mäsa bola spojená s vyšším rizikom ischemickej choroby srdca, zápalu pľúc, divertikulárnych chorôb, polypov hrubého čreva a cukrovky a vyššia spotreba hydinového mäsa bola spojená s vyšším rizikom gastroezofageálneho refluxu, gastritídy a duodenitída, divertikulárne ochorenie, ochorenie žlčníka a cukrovka. "

Akademici pod vedením doktorky Keren Papierovej z oddelenia zdravia obyvateľov univerzity v Nuffielde zistili, že každých 70 gramov nespracovaného červeného mäsa a spracovaného mäsa, ktoré človek denne konzumuje, zvyšuje riziko srdcových chorôb o 15% a cukrovky o 30% pri braní do úvahy ďalšie faktory životného štýlu, ako je fyzická aktivita a konzumácia alkoholu, a index telesnej hmotnosti.

Toto mäso môže zvyšovať riziko srdcových chorôb, pretože obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ktoré môžu zvyšovať lipoproteíny s nízkou hustotou alebo "zlý" cholesterol, o ktorom je známe, že zvyšuje riziko srdcových problémov u ľudí.

Zistili tiež, že každých 30 gramov hydinového mäsa konzumovaných denne zvyšuje riziko vzniku gastroezofageálneho refluxu o 17% a cukrovky o 14%.

Počas štúdie sa ukázalo, že týmto rizikám sú vystavení hlavne jedáci mäsa, ktorí majú nadváhu alebo obezitu. Po zohľadnení BMI účastníkov sa väčšina zvýšeného rizika identifikovaného ochorenia znížila.

"Zdá sa, že rozdiely v BMI medzi kategóriami konzumácie mäsa tvoria podstatnú časť zvýšených rizík," píše sa v článku v BMC Medicine. Jesť mäso pravidelne však znižovalo riziko toho, že niekto bude trpieť anémiou z nedostatku železa.

"Dlho sme vedeli, že spotreba nespracovaného červeného mäsa a spracovaného mäsa bude pravdepodobne karcinogénna a tento výskum je prvým, ktorý v jednej štúdii hodnotí riziko 25 nenádorových zdravotných stavov v súvislosti s príjmom mäsa," uviedol Papier.

Bol potrebný ďalší výskum, či rozdiely v riziku, ktoré ona a jej tím pozorovali, odrážajú "kauzálne vzťahy [s príjmom mäsa], a ak áno, do akej miery je možné týmto chorobám predchádzať znížením spotreby mäsa", dodala.

Dr. Alison Tedstone, hlavná výživová špecialistka agentúry, uviedla: "Celosvetovo dôkazy naznačujú, že ľudia, ktorí jedia červené a spracované mäso, by mali obmedziť ich príjem. Aj keď môže byť súčasťou zdravej výživy, nadmerné stravovanie súvisí so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny čriev. " V záujme svojho zdravia by ľudia mali dodržiavať pokyny pre zdravú a vyváženú stravu uvedené v príručke Eatwell Guide spoločnosti PHE , dodala.

Vedecký poradný výbor pre výživu prvýkrát vyhlásil v roku 2010, že konzumácia príliš veľkého množstva červeného alebo spracovaného mäsa pravdepodobne zvyšuje riziko rakoviny čriev.

Profesor Robert Pickard, člen potravinovej poradnej rady, ktorá odpovedala v mene mäsového priemyslu, uviedol: "Celkovo je dôležité myslieť na vyváženosť potravín, ktoré tvoria rozmanitú a zdravú stravu - dostatok celozrnných výrobkov, ovocie a zeleninu a obmedzené množstvo potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov, solí a cukru - namiesto zamerania sa iba na jednu konkrétnu potravinu. Červené mäso môže tvoriť súčasť zdravšieho stravovacieho režimu a je súčasťou vládneho modelu zdravého stravovania Eatwell Guide. "

zdroj: theguardian.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky