Nová štúdia: Jedenie morských zvierat ohrozuje ľudské zdravie

17.04.2024

PFAS, známe ako "večné chemikálie", sú všade – vo vzduchu, v našej pitnej vode, v pôde a v daždi. 

Predpokladá sa, že väčšina ľudí a zvierat bude mať určité množstvo chemikálií v krvi. Hlavnými cestami expozície sú pitná voda a konzumácia potravín, ktoré ich obsahujú.  Nová štúdia teraz zistila, že ľudia, ktorí jedia veľa "morských plodov", môžu požívať množstvo chemikálií, ktoré by mohli predstavovať zdravotné riziko. PFAS znamená per- a polyfluóralkylové látky. Nájdete ho vo všetkom,  od make-upu až po nepriľnavý riad.

Štúdia skúmala 1 829 dospelých a detí obyvateľov New Hampshire o ich konzumácii rýb a mäkkýšov. Vedci zistili, že najčastejšie konzumované druhy rýb obsahovali 26 druhov PFAS.

Výskum zdravotných dopadov PFAS ich spojil so stavmi vrátane vysokého cholesterolu, ulceróznej kolitídy, ochorenia štítnej žľazy, rakoviny semenníkov a obličiek a vrodených chýb. Môžu tiež ohroziť imunitný systém.

Trend jedenia morských zvierat

Ľudia v štúdii jedli viac morských plodov ako typický Američan. Dospelí zjedli v priemere 33,9 g denne a deti v priemere 5 g denne. Krevety, treska jednoškvrnná a losos boli najčastejšie konzumované druhy rýb a mäkkýšov. Zvieratá boli ulovené najmä v zálive Maine. 

Výskumníci získali vzorky rýb predávaných v regióne a testovali ich na PFAS. Medzi zistenými bol perfluóroktánsulfonát (PFOS), ktorý sa nachádza v koncentráciách, ktoré predstavujú potenciálne zdravotné riziko najmä pre veľkých konzumentov kreviet.

Po niekoľkých veľkých znečisteniach v Austrálii, Európe a USA bolo používanie PFOS vo väčšine regiónov nakoniec zakázané alebo obmedzené . Ale keďže večné chemikálie, ako už názov napovedá, sa nerozkladajú, PFOS zostáva v životnom prostredí.

Autori štúdie uviedli, že hoci konzumácia morských plodov má zdravotné prínosy, mali by sa zvážiť riziká, ktoré predstavuje kontaminácia PFAS. Rastúca popularita atlantickej diéty , ktorá má vysoký obsah rýb, ako je treska, môže povzbudiť ľudí, aby jedli viac morských plodov.

PFAS hlavne zo zvierat

PFAS sa môže prijímať prostredníctvom všetkých druhov potravín. Niekoľko štúdií však zistilo , že potraviny živočíšneho pôvodu sú osobitným spôsobom expozície.

Podľa jednej nedávnej štúdie majú ľudia, ktorí konzumujú spracované mäso, vyššie hladiny PFAS v krvi. Zdá sa, že nespracované bravčové mäso zvyšuje PFAS v krvi, čo naznačuje, že ošípané mali vysoké hladiny v tele.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky