Britská vláda odporúča obyvateľom znížiť spotrebu mäsa o 30%

15.07.2021

Cieľom správy Národnej potravinovej stratégie, ktorú zadala vláda Spojeného kráľovstva, je obnovenie verejného zdravia a boj proti zmene podnebia vyzvaním verejnosti, aby znížila spotrebu mäsa o 30 percent. 

Tento týždeň vydalo Spojené kráľovstvo druhú časť svojej správy o národnej potravinovej stratégii (NFS), ktorá odporúča britským občanom, aby v nasledujúcom desaťročí znížili spotrebu mäsa o 30 percent. Správa NFS tiež odporúča Britom, aby v uvedenom časovom rámci zvýšili spotrebu ovocia a zeleniny o 30 percent. Správu zadala vláda Spojeného kráľovstva a viedol ju britský podnikateľ Henry Dimbleby - spoluzakladateľ populárneho reťazca Leon Restaurants, kde v minulom roku vegánske hamburgery predávali mäsové hamburgery.

Skupina pre práva zvierat Humane Society International (HSI) oceňuje správu NFS za uznanie škodlivých účinkov živočíšneho poľnohospodárstva na životné prostredie, ľudské zdravie a biodiverzitu. V novembri 2021 sa v Spojenom kráľovstve koná konferencia OSN o zmene podnebia (COP26) v Glasgowe a HSI vyzýva vládu Spojeného kráľovstva, aby sa ujala vedenia pri implementácii zistení správy a bola príkladom svetovým lídrom.

"Odporúčania v správe o potravinovej stratégii sú odvážne, vizionárske a naliehavé a je nevyhnutné, aby vláda Spojeného kráľovstva počúvala a rozhodne konala s cieľom odstaviť národ od obrovského množstva lacného mäsa, ktoré ničí naše zdravie, životné prostredie a spôsobuje obrovské utrpenie miliónom zvierat, "uviedla výkonná riaditeľka HSI UK Claire Bass. 

Veľká Británia už znižuje spotrebu mäsa

Zatiaľ čo spoločnosť HSI očakáva, že britský priemysel živočíšneho poľnohospodárstva bude tlačiť proti odporúčaniu správy NFS, britská verejnosť už začala presúvať svoje stravovacie návyky rastlinným smerom. Popularita rastlinných potravín vo Veľkej Británii v posledných rokoch prudko rastie a veľké podniky, ako napríklad KFC, McDonald's a Pizza Hut, reagujú novými vegánskymi možnosťami jedálneho lístka. Vegánske hamburgery v reťazci reštaurácií Dimbleby Leon prvýkrát predminulý rok predali svoje náprotivky pochádzajúce zo zvierat.

Od roku 2016 pracuje spoločnosť HSI s univerzitami a vysokými školami vo Veľkej Británii prostredníctvom programu Forward Food, aby študentom poskytla prístup k možnostiam stravovania, ktoré sú šetrné k podnebiu. Výsledkom tohto programu je aj to, že hlavní distribútori stravovacích služieb, ako sú Sodexo a Compass Group, stanovujú svoje vlastné ciele v oblasti redukcie mäsa . 

"Vďaka školeniam kuchárskych kuchárov založených na rastlinných výrobkoch spoločnosti HSI v spolupráci s obrovskými nadnárodnými spoločnosťami poskytujúcimi stravovacie služby a univerzitnými kuchyňami vieme, že mnohé podniky sa už zaviazali zvyšovať svoje možnosti bez mäsa a mliečnych výrobkov, aby uspokojili rastúci dopyt spotrebiteľov a znížili svoje dopady na podnebie. , "Povedal Bass. 

S vydaním správy NFS pred COP26 spoločnosť HSI naliehavo žiada Dolnú snemovňu Spojeného kráľovstva, aby šla príkladom tým, že prehodnotí svoje vlastné mäsové ponuky, aby ponúkla jedlá priaznivejšie pre klímu. Spoločnosť HSI nedávno analyzovala potravinové menu Dolnej snemovne a zistila, že celkové obstarávanie v rámci jej stravovania produkuje uhlíkovú stopu 376 ton (441 ton) ekvivalentu oxidu uhličitého (CO2-e) mesačne, z čoho 72 percent pochádza zo živočíšnych produktov, ako sú ako mäso, vajcia a mliečne výrobky. 

Zníženie týchto produktov o 50 percent a ich nahradenie rastlinnými alternatívami povedie k úsporám 115 ton (127 ton) CO2-e mesačne, čo zníži ich celkové emisie skleníkových plynov z potravín takmer o jednu tretinu (31 percent).

Po vydaní správy NFS a jej odporúčaniach na zníženie spotreby mäsa v prospech životného prostredia HSI dúfa, že si svetoví lídri na COP26 konečne všimnú a zahrnú diskusie o živočíšnom poľnohospodárstve ako súčasť svojich stratégií zmierňovania klimatických kríz.

"Ak to so zamedzením klimatickej katastrofy myslíme vážne, potrebujeme, aby politici mali cieľ a stratégiu znižovania množstva mäsa ako legitímnu a podstatnú súčasť boja proti zmenám podnebia, obnovy biodiverzity a ukončenia krutosti spôsobenej továrenskými farmami,"Ako hostitelia na konferencii COP26 je tento rok momentom Spojeného kráľovstva ísť v čele s plánom zdravého, spravodlivého a udržateľného potravinového systému pre nás všetkých." uviedla výkonná riaditeľka HSI UK Claire Bass.

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky