Amerika chce zmeniť svoje stravovanie smerom k rastlinným bielkovinám
Americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb (HHS) a poľnohospodárstvo (USDA) v súčasnosti skúmajú navrhované aktualizácie stravovacích usmernení z roku 2025, ktoré by presunuli dôraz na rastlinné bielkoviny, čo je významná úprava oproti tradičným odporúčaniam.
Poradný výbor pre diétne usmernenia usporiadal svoje siedme a posledné stretnutie 21. októbra 2024, kde predbežný plán navrhol uprednostniť rastlinné zdroje bielkovín pred živočíšnymi. Toto stretnutie, ktoré organizuje National Institutes of Health , je súčasťou väčšej iniciatívy na revíziu stravovacích pokynov pre Američanov , ktoré sa aktualizujú každých päť rokov.
Kľúčovou z navrhovaných zmien je reštrukturalizácia kategórie " bielkovinových potravín ", ktorá tradične uprednostňovala mäso, vajcia, hydinu a morské plody. Podľa nových usmernení by sa kategória orechov, semien a sójových produktov na rastlinnej báze presunula na začiatok zoznamu.
Dôraz na rastlinné bielkoviny
Navrhované zmeny odrážajú dôkazy zhromaždené v sérii systematických prehľadov o strave a zdraví. Na stretnutí vedeckej správy výboru predsedníčka Sarah Booth z Tufts University vysvetlila, že výskum poukazuje na podobné prínosy pre zdravie v rámci niekoľkých stravovacích návykov, ktoré zdôrazňujú rastlinné potraviny, ako je zdravá vegetariánska strava, zdravý americký štýl (HUSS) a zdravá stredomorská strava. - Štýlové vzory.
Na zefektívnenie týchto stravovacích odporúčaní výbor navrhne jednotný centrálny stravovací režim s flexibilnými možnosťami prispôsobenia sa rôznym stravovacím preferenciám. Hovorila o plánovaných úpravách s tým, že chcú upraviť poradie podskupín proteínových potravín tak, aby kládli dôraz na rastlinné zdroje.
"Namiesto toho, aby sme začínali mäsom, hydinou a vajcami až po morské plody, navrhujeme to otočiť tak, aby boli najprv uvedené orechy, semená a sójové produkty, potom morské plody a potom mäso, hydina a vajcia," vysvetlila Booth.
Strukoviny sú v Amerike zelenina
Christopher Gardner zo Stanfordskej univerzity zdôraznil, že kategória fazule, hrachu a šošovice by bola vhodnejším zdrojom bielkovín na rastlinnej báze, pred orechmi, semienkami a sójovými produktmi . Minulé stravovacie smernice však tieto potraviny kategorizovali výlučne ako zeleninu.
Výbor navrhol preklasifikovať tieto strukoviny pod bielkoviny namiesto zeleniny, čo by mohlo Američanov lepšie povzbudiť, aby ich považovali za kľúčové zdroje bielkovín, čo by mohlo pomôcť posunúť spoločenské normy týkajúce sa konzumácie bielkovín.
"Z behaviorálneho hľadiska si myslím, že existuje určitá kríza značky, pokiaľ ide o bielkoviny"
"Z behaviorálneho hľadiska si myslím, že existuje určitá kríza značky, pokiaľ ide o bielkoviny – automatické myslenie o mäse," uviedla Deirdre Tobias z Harvardskej univerzity. Tobias navrhla, že výraznejšie umiestnenie rastlinných bielkovín v stravovacích usmerneniach by mohlo pomôcť pri riešení mylných predstáv spotrebiteľov.
"Vidím veľa výhod v bielkovinách z hľadiska komunikácie, čo pomáha zdôrazniť, že bielkoviny nepochádzajú z živočíšnych produktov. Pretože si myslím, že práve teraz si to ľudia myslia – musíte mať mäso, aby ste získali bielkoviny, a z celého modelingu vidíme, že to tak jednoducho nie je," pokračovala Tobias.
Odpor mäsového priemyslu
Ako sa očakávalo, nie všetky reakcie na návrhy výboru boli priaznivé. Národná rada producentov bravčového mäsa vyjadrila obavy zo zdôrazňovania rastlinných bielkovín a tvrdila, že by to mohlo Američanov zavádzať, pokiaľ ide o nutričnú hodnotu živočíšnych bielkovín.
Generálny riaditeľ Bryan Humphreys vo vyhlásení uviedol: "Zatiaľ čo výrobcovia bravčového mäsa podporujú odporúčanie výboru zvýšiť príjem bielkovín, ich odporúčanie nahradiť živočíšne bielkoviny vážne ohrozí americkú stravu, pretože rastlinné bielkoviny nie sú ani zďaleka také nutrične bohaté.
Keďže konečné odporúčania pre Diétne usmernenia na rok 2025 majú byť zverejnené začiatkom budúceho roka, výbor je pripravený v najbližších týždňoch predložiť svoju vedeckú správu tajomníkom HHS a USDA. Po odoslaní bude správa verejne prístupná na DietaryGuidelines.gov .
zdroj: vegconomist.com