Zebrie mäso by malo byť zaradené do bežného jedálnička ľudí - hovoria vedci

27.01.2023

Vedci z juhoafrickej univerzity Stellenbosch tvrdia, že zebry obyčajné by mohli byť "cenným" zdrojom bielkovín v krajine.

Vedci pod vedením Angelique Myburgh predložili údaje, ktoré preukázali chudý charakter zebrieho mäsa. To by podľa nich mohlo doručiť stravníkom výživné bielkoviny. Zebry nie sú v súčasnosti v Južnej Afrike bežne konzumovaným mäsom, hoci zvieratá sú často lovené. Väčšina je zabitá pre svoju jedinečnú kožu. Ich mäso sa potom vyváža do krajín, ktoré bežne jedia kone, ako je Čína.

Odporúčanie zaradiť zebru do jedálneho lístka prichádza v čase, keď sa dokončuje nová stratégia pre mäso z juhoafrickej zveri. Je potrebné pravidelne pridávať ďalšie druhy na taniere. V súčasnosti spolu s väčšími pakoňami dominujú v zozname akceptovaných zvierat malá lovná zver vrátane skákavky a impaly.

Výskumníci Stellenbosch University zaznamenali množstvo mäsa a vnútorností zozbieraných z 20 tiel zebier. Potom porovnali chudý proteínový záťah s v súčasnosti populárnym mäsom. Vo svojich zisteniach publikovaných v časopise Animals tvrdia, že ich analýza dokazuje životaschopnosť zebry ako zdroja potravy.

"Štúdia je prvou svojho druhu, ktorá poskytuje základné informácie o jatočnom tele, vnútornostiach a potenciáli výnosu svalov zebier Plains zozbieraných v dvoch lokalitách v provincii Western Cape v Južnej Afrike," uvádza sa v správe o štúdii.

"Značný príspevok jedlých vedľajších produktov v tejto štúdii a vysoký výnos svaloviny naznačujú, že zebra obyčajná môže byť potenciálne použitá ako cenný zdroj živočíšnych bielkovín, čím prispieva k potravinovej bezpečnosti najmä vo vidieckych oblastiach Južnej Afriky."

Treba poznamenať, že štúdiu mäsa zebry finančne podporilo množstvo oficiálnych orgánov. To zahŕňa juhoafrické ministerstvo vedy a techniky. Okrem toho poskytli finančné prostriedky aj potenciálne investované organizácie, ako napríklad Wildlife Ranching South Africa. Ten je neziskovou organizáciou, ktorá chráni záujmy chovateľov voľne žijúcich živočíchov, ktorí chovajú zvieratá na mäso.

Zákaz označovania vegánskeho mäsa v južnej Afrike 

Napriek tomu, že ide o krajinu tradične zameranú na mäso, juhoafrickí občania sa zdajú byť otvorení myšlienke potravín bez krutosti.

V roku 2021 štúdia mimovládnej organizácie Credence Institute odhalila rastúci záujem o bezmäsité stravovanie. Zistilo sa, že 66 percent Juhoafričanov má záujem vyskúšať rastlinné mäso a kultivované alternatívy .

Napriek jasnému záujmu spotrebiteľov sa ministerstvo poľnohospodárstva, pozemkovej reformy a rozvoja vidieka pokúsilo v roku 2022 zhabať všetky rastlinné mäsové výrobky z maloobchodných regálov. Tento krok bol na poslednú chvíľu zastavený vďaka zásahu najvyššieho súdu v Johannesburgu. Odklad však potrvá len do 8. mája 2023.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky