Ako si obhájiť karnizmus: Lokálne mäso zachráni planétu

22.11.2022

Nový výskum YouGov naznačil, že mnohí občania Spojeného kráľovstva si ešte len nevedia vytvoriť spojenie medzi produkciou mäsa a mliečnych výrobkov a emisiami.

V nedávnom prieskume, ktorý si objednala výskumná spoločnosť Social Change Lab, boli jednotlivci požiadaní, aby sa pozreli na sedem metód na zníženie emisií súvisiacich s hospodárstvom zvierat. Dostali pokyn, aby vybrali to, čo označili za dve najúčinnejšie, ak by to mala za prioritu vláda Spojeného kráľovstva.

Ukázalo sa, že najlepšími voľbami je konzumácia živočíšnych produktov z miestnych zdrojov (s 41 percentami hlasov). A ponúkať farmárom finančnú podporu na prechod k ekologickému poľnohospodárstvu.

Piatou najpopulárnejšou odpoveďou bola podpora prechodu na rastlinnú stravu. Získala len 12 percent hlasov.

Zistenia ukazujú, že britská verejnosť nerozumie rozsahu vplyvu chovu zvierat na klímu. A to aj napriek tomu, že 50 percent tvrdí, že je "trochu jasné", čo môžu urobiť v boji proti klimatickej kríze . Okrem toho sa 15 percent označilo za "veľmi jasné".

"Zdá sa, že mäsový a mliečny priemysel úspešne oklamal verejnosť, že jesť lokálne je to najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje uhlíkové emisie," povedal pre Plant Based News James Ozden, zakladateľ Social Change Lab .

"Výskumy však ukazujú, že to tak nie je. Vylúčenie mäsa a mliečnych výrobkov je najlepší spôsob, ako znížiť emisie súvisiace s potravinami."

Je konzumácia miestneho mäsa lepšia pre životné prostredie?

Respondenti, ktorí označujú miestne vyrábané živočíšne produkty ako spôsob znižovania emisií, naznačujú veľkú mylnú predstavu o vplyve prepravy potravín. Doteraz najväčšia analýza potravinových systémov prišla v roku 2018. Vedci Joseph Poore a Thomas Nemecek zhromaždili údaje z 38 000 komerčných zvieracích fariem v 119 krajinách.

Náš svet v údajoch vytvoril infografiku, aby poukázal na ich rozdelenie, ako sa počítajú emisie skleníkových plynov v rámci 29 skupín potravín.

Hovädzie mäso, ako najväčší producent emisií z potravín, je na vrchole rebríčka. Za ním nasledujú ďalšie tri živočíšne produkty. Všetky štyri vykazujú emisie z dopravy ako malé percento (10-20 percent) z celkového množstva vyprodukovaných emisií. Naopak, poľnohospodárske postupy tvoria veľkú väčšinu.

Odhaduje sa, že minimálne 14,5 percenta všetkých emisií skleníkových plynov je výsledkom živočíšnej výroby. Je to čiastočne spôsobené rastúcim rozsahom priemyselných poľnohospodárskych činností . "Mega farmy" viedli k celosvetovej populácii dobytka okolo jednej miliardy . Je pozoruhodné, že každé jednotlivé zviera je schopné vyvrhnúť 220 libier metánu do atmosféry.

Obmedzenie spotreby mäsa a mliečnych výrobkov sa považuje za pozitívny krok k zníženiu emisií. Prechod na rastlinný potravinový systém sa však považuje za najlepší spôsob, ako sa vyhnúť úplnému rozpadu klímy.

Spojené kráľovstvo vykazuje nízku podporu legislatívy založenej na rastlinách

Napriek tomu, že deväť percent krajiny sa identifikuje ako vegánska alebo vegetariánska a ďalších 23 percent používa flexitariánsku značku, zdá sa, že britskí spotrebitelia zväčša nepodporujú potenciálne vládne iniciatívy založené na rastlinách.

Približne 14 percent ľudí opýtaných spoločnosťou YouPoll považovalo za vhodnú prioritu ponúknutie finančnej pomoci farmárom na prechod na rastlinné poľnohospodárstvo. Potom nasledovalo 12 percent, ktoré chceli vidieť, ako vláda povzbudzuje občanov, aby jedli bezmäsitú stravu. Napokon 11 percent zvažovalo presmerovanie dotácií na farmárstvo farmárom, ktorí nechovajú zvieratá, ako uskutočniteľnú možnosť.

Jediným spôsobom, ako získať menšiu podporu ako iniciatívy založené na rastlinách, bolo povedať ľuďom, aby nahradili hovädzie mäso kuracím. Ozden tweetoval, že sa mu uľaví.

"Našťastie, britská verejnosť si tiež nemyslí, že by sme mali prejsť z jedenia hovädzieho na kuracie mäso. Hoci je to potenciálne lepšie pre klímu, znamenalo by to zabitie oveľa väčšieho počtu zvierat, čo by bolo hrozné pre dobré životné podmienky zvierat. Jedna krava vyprodukuje toľko mäsa ako ≈300 kurčiat," povedal.

Vládu Spojeného kráľovstva mnohí, vrátane vlastného potravinového cára Henryho Dimblebyho a Výboru pre klimatické zmeny (CCC), považujú za vládu Spojeného kráľovstva, ktorá nespĺňa svoj mandát na znižovanie emisií súvisiacich s potravinami. V správe zverejnenej v júni CCC ukazuje, že neexistuje žiadny konkrétny plán na zníženie emisií skleníkových plynov z poľnohospodárskeho sektora .

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma!